Persoonlijk Project

Wat je niet wist!

Dag Dag, hier weer een nieuwe blog. Zoals vele misschien wel weten, heb ik in april 2018 een gastric bypass gekregen. Wat ben ik daar nog steeds heel erg blij mee, en sta nog steeds helemaal achter deze beslissing. Maar achter al die mooie geweldige verhalen, zitten ook vervelende dingen. Vooral dingen waarbij je voorafgaand je niet op kon voorbereiden. Laat ik voorop stellen dat dit echt per persoon verschilt, en dit puur uit mijn eigen ervaringen is.

 

Hier een top 5 van dingen die je niet wist!

1: Het altijd moeten nadenken waar je gaat eten, en wat je gaat eten. Nu moet ik vaak goed kijken, en goed nadenken. Zijn er kleine porties mogelijk, staat er een soepje op de menukaart. Waar je voorheen even snel een vette hap haalde, of een broodje gezond, of nooit kon kiezen wat je wilde gaan eten. Merk dat ik vaak met dagjes weg, daar tegen aan loop. En dan vooral tijdens de lunch, niet overal serveren soepjes, of salades. Ik zie en merk dat er toch vaak warme hartige dingen op menu’s staan, iets wat mijn maagje niet goed kan verdragen. Wat me brengt bij puntje 2.

2: Niet alles meer kunnen verdragen, en dus niet kunnen eten. Ik kan geen vlees of erg vette dingen meer eten, en word daar meteen erg misselijk van. Waar ik vroeger toch echt kon genieten van een lekker stukje vlees, draait mijn maag daar nu echt van om. Als mijn maag er zin in heeft, dan gaat een klein stukje biefstukje nog wel. Maar helaas moet ik toch vaak nee zeggen, net zoals tegen een frikandel of andere dingen uit de frituur. Frietjes gaan soms wel goed, maar ik verkijk me er op hoe weinig ik er toch nog van op kan. Gelukkig ben ik ook een vis eter, en gaat kip wel goed!

3: Ow nee, niet nu een dumping. Dumping houdt in dat het eten te snel in de darm komt, en nog te weinig is verteerd. Een echte dumping die heb ik gelukkig nog niet echt gehad. Maar wel dat het eten niet goed valt. Ik begin dan te transpireren, en word erg misselijk. Ook word ik overvallen door een intense moeheid. Waarbij ik dan het liefst meteen gaan liggen, en even me ogen dicht doe. Helaas is er voor mij totaal geen pijl op te trekken wanneer ik dit krijg, en overvalt het me nog steeds. Natuurlijk bij sommige voedingsproducten weet ik het wel ondertussen, zoals de vette dingen. Maar een cracker met kaas kan vandaag super goed gaan, en morgen word ik er beroerd van. Een grote puzzel dus vaak, en ook op safe gaan wilt niet altijd zeggen dat het goed valt.

4: Eten op tijd, en geen eetmoment overslaan. Ik merk echt dat ik om de 2 a 3 uur iets moet eten. Doordat mijn maag nog maar de grote heeft van een kiwi, is hij ook sneller leeg. Wat is hier vervelend aan zul je denken? Nou het duurt even voordat dat in je routine zit, en soms zijn er nou eenmaal momenten dat je niet kunt eten. Op mijn werk, is het helaas niet altijd mogelijk om op mijn kiwitijd te eten. En niet overal kun je een verantwoord tussendoortje kopen.

5: Het innemen van medicijnen. Er is een medicijnen groep die je niet meer mag innemen. Dat zijn de NSAID’s, zoals ibuprofen en diclofenac. Dit omdat je maag deze niet meer kan verdragen. Maar denk ook aan de anticonceptie, die word ook niet goed op genomen door je lichaam. Ik had een tijd terug een ontstoken wortel onder me kies, en moest een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Voorheen nam ik ibuprofen in, en kon ik de pijn goed onder controle krijgen. Helaas moet ik het nu doen met paracetamol, fijn spul, maar die krijgt heftige pijnen niet onder controle. Ook bij mijn reuma, is vaak alleen paracetamol niet genoeg. En is het nu dan vaak doorbijten, omdat veel “zware ” pijnstillers onder de NSAID’s vallen.

 

Dit is natuurlijk gebaseerd op mijn eigen ervaringen, en het hoeft dus echt niet bij elk persoon voor te komen. Er zijn ook genoeg mooie dingen aan een gastric bypass, en ben nog elke dag blij met mijn keuze. Alleen soms heel soms, dan baal ik wel ontzettend, omdat je dan toch meer moet nadenken. Dingen moet laten, of er voor moet kiezen er ziek van te worden.

Zijn er dingen waar jij tegen aanloopt? Ben erg benieuwd naar jou ervaringen!

 2,440 total views,  1 views today

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *