Thijme

Thijme en ons Planbord

Omdat we dus bij Thijme denken aan Autisme, zijn er bepaalde dingen die wij nu anders doen thuis.
Door de gesprekken met Karakter, kom je erachter dat Thijme behoefte heeft aan structuur. Hier doen ze op school al heel veel mee, maar je wilt natuurlijk dat hij zich thuis ook fijn voelt. Hoe kom je erachter wat werkt?

Wij voeren en hebben veel een strijd gevoerd met Thijme, en dat is voor beide kanten zwaar. Je wilt hem zo begrijpen en helpen waar kan. Maar soms weet je het gewoon niet, vooral tijdens zijn driftbuien. Voor we hulp kregen, had Thijme ongeveer 4 keer per week een driftbui. Dat ging van huilen,schreeuwen tot slaan en schoppen. Als moeder voel je je dan heel vaak machteloos. Je wilt hem zo graag helpen, maar je weet niet hoe.  Je krijgt om je heen vele tips, maar mijn eigen gevoel heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Bij het ene kind helpt begrenzen, bij het andere kind helpt uitrazen. Thijme valt onder het uitrazen, hij moet zijn emotie kwijt. Als ik hem blijf toespreken,vasthouden word de driftbui alleen maar heftiger. Rust en negeren, dan komt hij meestal tot zich zelf. In het begin dachten we “Thijme alsjeblieft begrijp dan dat het niet werkt om zo boos te worden” Maar nu weten we dat hij het ook niet wilt, en op zo’n moment hij niet weet wat hij met zijn eigen emotie aan moet. Zijn hoofdje loopt over,zoals hij dit zelf benoemt. Soms kunnen we de driftbui voorkomen, dan moeten we de situatie veranderen waar Thijme in zit. Schakelen, dat is soms nog best lastig. Want niet alle situaties zijn te schakelen.

Dan na gesprekken te hebben gevoerd, kom je er achter dat Thijme echt heel erg hangt aan structuur. En waarom er op school nooit een strijd is met hem. Op school gaat elke dag het zelfde, qua indeling en activiteiten. En weet Thijme precies waar hij aan toe is. Nu werken wij al bijna 7 maanden met een planbord thuis. En werken we met Picto’s. Elke dag heeft een vak verdeeld in 3. Ochtend middag avond. En zo voor elke dag in de week. De kleuren van de dagen hebben we overgenomen van school. De schooldagen zijn geel en de vrije dagen zijn groen. En nu hangt er in elk vakje wat we precies gaan doen. Wie er langs komt, en wie er oppast. Maar ook wanneer papa werkt en wanneer mama werkt. Wanneer we boodschappen doen, en ook de speciale activiteiten. Denk aan de kapper,tandarts,dokter en speciale dagen. Alles hangt geordend op het bord.

Het was even een geknip en geplak, en ook een weg in vinden. Maar naar 7 maanden gaat het vanzelf. Elke zondag avond hang ik alle benodigde plaatjes op van komende week. En zo ziet Thijme precies wat er elke dag van hem verwacht word. We merken aan Thijme dat dit veel rust geeft. Wel moet je je dus houden aan het bord. Helaas valt de spontaniteit dan vaak weg, omdat je als Thijme een onrustige dag heeft niet onverwachtse dingen kunt doen. Elke uitje en of bezoekje moet je vooraf aan Thijme duidelijk maken. Wel heeft Thijme bepaalde interesse die juist wel spontaan gedaan kunnen worden. Een dagje mee met papa op de vrachtwagen, dat vind Thijme zo leuk dat we dat zelf op de dag zelf kunnen vertellen aan hem.  Dagjes weg, zoals de efteling het zwembad dan kan Thijme makkelijk naar schakelen. Omdat dit allemaal dingen zijn die hij super leuk vind. We merken nu aan Thijme, dat de driftbuien gelukkig afnemen. Omdat we thuis veel voorspelbare dingen hebben. Maar als we iets onverwachts doen dat kan hij nog wel eens de pan uitvliegen.

Voor elk kind werkt een andere vorm van structuur, elke kind is anders. Dit is wat voor ons werkt. En nogmaals bij Thijme is nog geen diagnose gesteld. Daarvoor zitten we nog in de onderzoekfase.

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

1 Comment

  1. Super mooi verhaal inge knap xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *