Familylife

Hoe wij proberen een routine te hebben in de avond.

Onze jongens houden van een bepaalde routine, en vastigheid. Vooral Thijme hangt erg vast aan zijn vaste routine. Wil niet zeggen dat alles op uur, minuut aan komt. Maar een vaste routine is er wel.

Zo hebben we bepaalde handelingen die elke avond hetzelfde zijn. Dingen die na verloop van tijd duidelijk zijn voor de kinderen, hoe de avond verloopt. Zo raken onze kinderen gewend aan een structuur, en proberen we dat ze weten wat er gaat gebeuren. Tuurlijk loopt dit ook wel een anders, en het lukt ons echt niet alle avonden. Vooral in het weekend, of in de vakantie. Dan wilt het nog wel eens voorkomen dat er een keer geen verhaaltje wordt voorgelezen, of als het heel laat wordt ze niet meer in bad kunnen. Ook zulke avonden horen er bij. Vandaag deel ik met jullie onze avondroutine. Wat eigenlijk al begint voor het avond eten.

We beginnen zodra het eten gekookt moet worden, dan gaat Finn de stoel in en Thijme op de bank. En mogen ze van mij tv kijken. Zo kan ik ze toch in de gaten houden, en rustig het eten koken. Omdat Pieter vrachtwagenchauffeur is, komt het vaak voor dat hij niet mee eet met ons. Zodra het eten klaar is, gaan de kinderen aan tafel. Thijme kan goed zelf eten ( als hij het lust), Finn die moet ik nog helpen, als hij het toelaat. Als de kinderen gegeten hebben, is het tijd voor een toetje. En daarna tijd voor mama om alles op te ruimen en zelf te eten. Als we allemaal gegeten hebben, afhangend van het weer mogen de kinderen nog even buiten spelen. Soms gaan we na het eten ook nog even op pad. Maar vooral met de warme dagen, mogen ze nog even spelen. Ik probeer altijd zo tussen 17:00 en 17:30 te eten. Zodat ze niet met een volle buik naar bed hoeven. Nu met de koudere dagen, mogen ze nog lekker even spelen. En ruimen we samen als het tijd is al het speelgoed op, dat scheelt me voor het eten een hoop tijd. Zo kunnen ze ook na het eten, hun spel weer hervatten.

Als we de koffie met een koekje op hebben , dat is meestal rond 18:30 gaan we met de kindjes naar boven. Tijd om onder de douche te gaan. De kinderen gaan samen onder de douche, ik vind het in deze leeftijd niet nodig om allebei apart te douchen. Zodra de douche aan staat kan Thijme zich zelf uit gaan kleden, en ik ga Finn klaar maken. Samen maken ze altijd veel lol onder de douche. Tuurlijk maken ze ook wel eens ruzie, of doet Finn weer iets wat Thijme niet leuk vind. De haartjes en alles wordt gewassen door mama, en ze mogen dan nog even samen spelen. Als eerst gaat Finn onder de douche uit, zodat ik hem kan afdrogen. Thijme kan namelijk wat makkelijker alleen onder de douche zitten. Ik smeer Finn vaak in met bodylotion, of met de speciale eczeem crème. Ik zorg er altijd voor dat een romper en luier op de badkamer ligt. Zodat ik wel in de beurt ben bij Thijme. En als Finn klaar is, kan ook Thijme onder de douche uit. Afdrogen en insmeren, en de pyjama kan hij gelukkig zelf aan doen.

Dan is het tijd om de tanden te gaan poetsen, dit doe ik altijd spelender wijs. Om het voor de kinderen leuker te maken, Thijme vind het tegenwoordig niet meer zo erg. Maar Finn is echt een drama, dus dit geeft soms nog wel een strijd. En als ik dan een liedje zing, of een liedje aan zet op de telefoon. Dan is er een afleiding en vind hij het soms wel goed.

Als de tanden gepoetst zijn, brengen we Finn naar zijn kamer. Thijme mag dan altijd helpen met het aangeven van de slaapzak, en het in bed leggen van alle knuffels. En dan is Finn klaar om te gaan slapen, de jongens geven elkaar nog een kus. En Finn verdwijnt tussen zijn knuffels en zijn speen, anders slaapt hij niet. Ook moeten we het in bed leggen van Finn kort houden, anders denkt hij dat er nog een feestje gaat komen. Lamp uit, muziek doosje aan, deur dicht.

Zo heb ik altijd nog een momentje alleen met Thijme, samen gaan we dan op bed zitten. En bespreken we de dag door, wat hij allemaal gedaan heeft op school. Thijme verteld niet graag, dus krijg ik vaak korte en bondige antwoorden. Dan mag hij nog een boekje uitzoeken, die we samen gaan lezen. Ik vind dat kleine momentje samen op bed heerlijk. Zo heb ik ook echt nog even 1 op 1 tijd met Thijme. Nu hij ouder wordt, begrijpt hij steeds meer en kan hij het soms na vertellen. Als het boekje uit is, gaat ook Thijme tussen zijn knuffels in liggen. En moet er nog uitgebreid geknuffeld en gekust worden. Thijme zegt elke avond, ik hou van jou en tot morgen Mama.

 

En zo komt er een einde aan een dag, en kunnen de kinderen lekker slapen. Natuurlijk gaan de avonden wel eens anders. Vooral als Thijme een driftbui heeft, of gewoon niet wilt slapen. Dan komt hij nog wel eens naar beneden, of vind ik hem in ons bed. Hebben jullie een vaste routine? Of een bepaald ritueel?

 

 

 

 

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

1 Comment

  1. […] deelde al een keer onze avondroutine, die je hier nog eens rustig kunt nalezen. Nu leek het mij ook leuk om een kijkje te geven, in ons ochtend […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *