Finn

Het leed dat doorkomende tanden heet!

Het leed dat doorkomende tanden heet.

Zoals de titel al zegt, het leed! Thijme had zonder te blikken of te blozen zijn gebit. Nooit geen een probleem gehad met het doorkomen ervan. En toen dacht ik nou dat valt toch wel mee die doorkomende tanden. Er waren weken dat er met gemak 3 kiezen tegelijk door kwamen. Hebben we er iets van gemerkt? nee totaal niet.

Maar toen kwam onze lieve Finn, en toen begon de hel zoals wij hem noemen.  De eerste 2 middelste tanden onder in de kaak, die komen bij de meeste baby’s als eerste door. Dat zal vaak zo tussen de 4 en de 7 maanden zijn. Bij deze 2 tanden had Finn nog niet zoveel ongemakken. Maar toen eenmaal de snijtanden door kwamen, zo rond de 8 a 9 maanden. Toen begon het leed, dat tanden heet. Bij Finn zagen/zien we het vaak al wel aankomen. Hij krijgt dan eerste van die rode appelwangen, en begint als een kleine puppy te kwijlen. En niks is veilig, alles moet die mond in. Sabbelen knagen en bijten. Alles om tegendruk te geven aan de pijnlijke plekjes.

Op het toppunt krijgt Finn koorts en gaat hij heel slecht slapen. Ook is dan niks goed en is hij erg huilerig. Dagen loop je met een baby op je arm wat niks wilt. Van alles hebben we al geprobeerd. Denk aan bijtringen, het masseren van het tandvlees. Koelen, zelfs een middeltje gekocht wat zou helpen. Bij alles denk je dat je het goude ei hebt uitgevonden, want alles helpt maar voor even. Veel liefde en kusjes vind je de eerste paar doorkomende tanden leuk. Maar als je bij elk doorkomend tandje dit hebt, dan heb je weinig zin in kusjes. Ik raak dan gefrustreerd, omdat je zo een aantal dagen zoet bent. En we weten ze horen erbij, en we krijgen het allemaal niet voor niks. Maar het is zo zielig, want bovenal heeft Finn er het meeste last van. En soms zit hij gewoon niet te wachten op mama’s kusjes.

Soms zeg ik wel eens dat het zo fijn zou zijn als dat gebit gewoon in een keer zou doorkomen. Gelukkig zijn er om ons heen meer mama’s met lastige tanden. Dus begrip genoeg, maar zou toch wel fijn zijn als dat gebit gewoon eens compleet zou zijn. Of in een keer compleet zou door komen. Een week complete hel om daarna verlost te zijn. Helaas is de schatting van een voltooid gebit zo’n rond de 3 jaar. Niet alle kinderen zijn  het zelfde, dus bij de een kan het sneller gaan als bij de ander. Ik denk dat wij wel tot de 3 jaar vast zullen zitten aan deze tandhel.


Dan komt nog het verhaal van het tandenpoetsen om de hoek. Want zodra de eerste parelwitte tanden zichtbaar zijn, moeten deze natuurlijk gepoetst worden. Helaas vind Finn dit geen pretje. Maar we blijven stug door gaan en volhouden. Gebruik wel een speciale tandpasta, speciaal voor babys/kinderen van 0-5 jaar. Hier zit fluoride in, dit zorgt dat de tanden en kiezen sterker worden. En zo voorkom je gaatjes. Spoelen is na het poetsen ook niet zo verstandig, omdat anders de fluoride niet goed zijn werk kan doen. Heb jij een goede tip wat kan helpen tijdens het door komen? Laat hem dan hier onder even achter.

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

1 Comment

  1. […] ook echt niks gedaan, alleen een stuk geschreven over de tandenhel. Wat terug te lezen is in deze […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *