Thijme

Help, Thijme wilt niet meer eten!!

Herken je dat? Heb je je harde best gedaan in de keuken! Bloed zweet en tranen heeft het gekost , om iets lekkers op tafel te zetten! Kijkt je kind je aan alsof de hel elk moment kan losbarsten!

Nou Thijme zit nu in een fase dat hij niks maar dan ook echt niks wilt eten. Alles is vies of hij lust het niet. Toen hij net 1 jaar was, konden wij hem alles voor zetten. Zo gingen we eens uit eten met vrienden, en Thijme at van Olijven tot Sushi, van Bami tot Zure komkommer. Hij genoot van het eten, en nooit hadden we een gevecht met het eten.

Elk kind heeft natuurlijk dingen die ze echt niet lusten, dit heb je zelf misschien ook wel. Ik griezel echt van rauwe uien, en oregano ben ik allergisch voor. Maar ook bleekselderij hoef je mij niet voor wakker te maken. Thijme griezelt echt van rode kool en bietjes. Als hij de potten van de Hak maar ziet staan, dan krijg meneer al een spontane driftbui. Zelfs de rode kool speciaal gemaakt door mijn lieve oma, gaat er echt niet in. Maar het echte eet probleem begon denk ik 1,5 jaar terug. Thijme at alles, stamppotten tot groene groentes. Nergens had hij moeite mee, maar ook het brood en tussendoortjes. Alles ging er als zoete koek in, tot dus 1,5 jaar terug. Het begon met geen brood meer, hij wilde als ontbijt alleen maar een rijstwafel. Zelfs pap of een hard broodje ging er niet meer in. Later ging tussen de middag het brood ook al niet meer. Hier hebben we hem gelukkig wel zover in gekregen, dat hij met overblijven op school 1 boterham moet eten. En toen begon de ellende met het avond eten. Elke avond hadden we drama tijdens het eten, niks was goed of deugde niet.

Dit ging vaak gepaard met heel veel driftbuien en machteloosheid, want je wilt toch graag dat ze genoeg binnen krijgen. Thijme is al niet heel groot, en is best slank. Ik maakte me al snel zorgen om Thijme zijn eetgedrag. Er zijn wel dingen die hij wel lust hoor, Friet Pizza Macaroni Lasagne en Pannenkoeken. Maar om elke week elke dag het zelfde te eten, daar pas ik voor. Ook kook ik maar een maaltijd en niet meerdere. Wij vinden namelijk dat ze gewoon moeten eten wat de pot schaft, dat is tenminste wat wij vroeger ook moesten thuis. Ik heb uiteindelijk aan de bel getrokken op school. En we krijgen de schoolverpleegkundige over de vloer.  Met haar hebben we onze zorgen besproken, en vooral de angst dat Thijme te weinig voedingsstoffen zou binnen krijgen. Hij heeft wel genoeg energie en kijkt niet bleek. Ook is Thijme niet vaak ziek, dus ze maakte zich niet veel zorgen. Maar op school zou ze hem even meten en wegen. En we kregen wat handvatten die we eventueel konden gebruiken.

1: Maak van elke maaltijd een feestje, Nee je hoeft niet tijdens elke maaltijd een partypopper te laten knallen. Maar maak het gezellig. Dek de tafel en koop een leuke placemat.
2: Doe alle stoor zenders uit, denk dan aan de televisie maar ook je telefoon. Zorg dat niks je kindje kan afleiden.
3: Laat je kindje helpen met koken, of met het dekken van de tafel. Zo worden ze bewust van eten en krijgen ze het gevoel dat ze het zelf gemaakt hebben.
4: Stel duidelijk vast dat ze iets moeten proeven. Thijme moet van ons altijd 1 hapje eten, want als je niet proeft kun je ook niet weten dat je het niet lust.
5: Ga geen strijd aan, vraag 2x of ze willen eten en stop daarna. Want je voert juist dan het negatieve gedrag, door er op in te gaan. En dan word het voor je kindje juist leuk om tegen de draad te zijn. Want zo krijgen ze aandacht van papa en mama.
6: Laat de maaltijd nooit langer duren dan 20 minuten.
7: Praat nooit als ouders waar je kind bij is dat hij slecht eet, of weer niet eet. Je kind vangt alles op, en ook zo geef je hem dus toch die negatieve aandacht.
8: Wilt je kindje met zijn handen eten? Lekker laten doen, als ze op die manier eten!! Die tafelmanieren komen later wel.
9: Dwing je kindje niet om zijn bord leeg te eten, anders krijg je geen toetjes ect.
10: Haal na de gewenste tijd gewoon het bord weg, en geef hem een toetje. Het voelt echt als belonen van zijn negatieve gedrag. Ik had hier erg veel moeite mee, maar nu denk ik juist dat hij door het toetje wat voedingsstoffen binnen krijgt.
11: Complimenteer goed gedrag, prijs ze de hemel in als ze wel goed eten. En beloon goed gedrag!

Geloof me door deze tips, gaan ze niet ineens als engeltjes eten. Het kost ons elke dag nog veel moeite, vooral dat ik nog steeds bang ben hij te weinig binnen krijgt. Of hoe zielig het is dat hij met honger naar bed gaat. Maar ik ben nu gaan denken, dat hij daar last van heeft. En het zijn probleem is als hij met honger naar bed gaat. Blijf duidelijk en houd je aan de gemaakte afspraken.

En als het goed is is het maar een Fase!

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *