Persoonlijk Project

Help, de feestdagen!

De feestdagen zijn voorbij, de verplichtingen zitten er weer op! Dit jaar was voor mij de eerste kerst, met een kiwi maagje! En ik zag er heel erg tegen op! Benieuwd hoe die is gegaan?

Kerst vieren wij altijd samen met onze gezinnen, we wisselen elkaar jaar af. Het ene jaar zijn we eerste kerstdag bij mijn ouders, en tweede kerstdag bij de ouders van Pieter. En het jaar erop wisselen we die dagen om. Zo hebben we dit afgesproken en werkt voor ons prima. De kinderen vinden de kerstmis geweldig! Vooral al het lekkers er om heen vinden heerlijk natuurlijk!

Voor dat ik mijn Gastric Bypass operatie kreeg, waren de feestdagen echt het moment om te eten totdat je er ziek van werd. Chocola,stokbrood, chips, toastjes en ga zo maar door, alles ging er met gemak in. Maar ik hield voor dit jaar wel even mijn hart vast, want hoe ging ik dat nu doen met mijn kiwi maagje. Hoe zou ik gaan reageren op al die lekkere dingen, en zou mijn nieuwe maag dit leuk vinden. Ik heb echt wel al chocola geprobeerd voor de kerst. Maar niet in combinatie met vet eten en andere lekker kerst snoepjes. Ik had mezelf voorgenomen dat ik wel mocht gaan genieten, en zeker mee mocht doen met alles te eten. Alleen waar ik vroeger niet kon stoppen, bleef het nu netjes bij een van ieder hapje.

Ik merk wel dat het houden aan de 6 eet momenten erg lastig is, want er staat de hele dag door van alles op tafel. Ik betrapte me erop dat je toch onbewust snel met je hand over de tafel gaat. Hapje hier een hapje daar, en voor je het weet heb je al best veel in je mondje gestopt. Gelukkig krijg ik nu wel snel een seintje van mijn maag, want niet alles vind hij even lekker. En zat ik na 4 hapjes echt vol! Ik merkte ook dat de trek naar alle zoete hapjes, er niet eens was. Ik heb misschien 4 a 5 chocolaatjes op, en dat was prima. Maar de lekkere stokbroodjes met kaas of andere salades, dat blijft erg lekker allemaal. Ook daar heb ik lekker van mee kunnen eten, maar zat ik na 4 a 5 stokbroodjes vol. En was het ook genoeg. Als je dan rond kijkt naar de andere gasten, dan zie je pas hoe onbewust er gegeten kan worden. Dat deed ik zelf namelijk voor mijn gastric bypass ook.

Eerste kerstdag deden we gourmette, en dat is echt ideaal met een kiwimaag. Je kunt lekker mee doen, en de kleine hapjes zorgen ervoor dat het rustig gaat. En ik dus niet te snel eet, en kleine hapjes pak. Vroeger schepte ik het hele bord vol, met salades,stokbrood,sauzen en vlees. En nu was het vlees met een beetje sla, en ik at mee. Wat een verschil hé ! Tweede kerstdag hadden we een feestje, en daar was een lopend buffet. Schrik, hoe gaan we dat dan oplossen? Geen kleine borden, geen klein bestek, sommige etenswaren al voor gesneden. Dan moet je dus echt zelf de knop om zetten, en kleine beetje opscheppen. Dit is me aardig goed gelukt, en kon ik ook nu weer lekker mee eten. Wel waren toch stiekem mijn ogen groter dan mijn maagje. Gelukkig heb ik dan een hele lieve man, die mijn restjes wilt op eten.

Toen waren de kerstdagen voorbij, maar stond oud en nieuw nog voor de deur. Wij vierden het dit jaar met vrienden van ons, en die stelde voor om te gaan gourmette! Weer super ideaal, want weer kon ik toch mee doen met eten. We hebben er heerlijk van genoten, ze hadden lekker visjes om te bakken, en dat valt altijd super goed! De rest van de avond hadden we nog wat tapas hapjes, en lekker toastjes met kaasjes. Ook hier heb ik heerlijk van mee kunnen happen. Helaas vallen oliebollen niet lekker, dus dit was het eerste jaar dat ik die ook niet heb gegeten. Geheimpje? Ik heb ze niet eens gemist! Werd al misselijk van de geur!

Ik keek erg op tegen de feestdagen, en was bang dat ik niet meer kon genieten. Het is me gelukkig zo erg meegevallen. Ik heb super fijne feestdagen gehad, en zeker niet het gevoel gehad niet mee te kunnen doen. Ben niet een keer echt ziek geworden van al dat eten, en heb mezelf aan me woord kunnen houden. Mee genieten maar met Mate! En als ik dan terug kijk naar vroeger, wauw wat een verschil met eten is het dan! Het doelloos eten is zo goed als verleden tijd, en gebeurt heel af en toe nog. Ik ben oprecht trots op mezelf, maar wel heel blij dat de dagen voorbij zijn. En we nu weer kunnen gaan knallen in 2019, en terug naar een gewoon eet ritme!

 

 

Bedankt voor het meelezen, wil je reageren? Doe dat dan hier onder, of op Facebook of Instagram! 

 

 

 1,291 total views,  1 views today

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *