Finn

Hallo Dreumespuberteit!!

Hallo Dreumespuberteit,

De peuterpuberteit kennen we als geen ander. Maar een dreumespuberteit? Ik had er nog nooit echt van gehoord. Maar nu denk ik dat deze ook bestaat. Zo ongeveer na de eerste verjaardag ontdekt je kleine man of vrouw de stembanden en misschien het woord NEE. En vanaf dat moment maakt je kleintje plaats voor een minidraak die je geduld en uithoudingsvermogen flink op de proef stelt. Ik geef je ook een paar tips. 

Finn is nu 19 maanden, en zit in een dreumes puberteit ( dat denk ik dan). Hij ontpopt zich als een echte kleine draak,om soms achter het behang te plakken. Het slapen gaat gelukkig goed, Finn zit op 1 slaapje op een dag. Hij kan dan ook zo gerust 3 uur weg slapen. Maar als hij ontwaakt, heb je er soms je handen vol aan. Hij is alles aan het ontdekken, op het ondeugende af. Het leukst vind hij om alle kastjes en lades open te maken. Het geen wat er dan in ligt eruit te trekken, of de bak met duplo om te kiepen.  En zodra dat allemaal door de woonkamer ligt is de lol er van af. Ik ben gestopt met alles achter zijn kont aan op te ruimen, en laat het nu gewoon liggen. Waardoor ik regelmatig val over het speelgoed, of weer eens met mijn blote voeten op een blokje duplo ga staan. En dat doet echt pijn! Het gooien met speelgoed is ook een favoriet, of met zijn eten. De tuitbeker vliegt hier ook vaak door de woonkamer. Als Finn iets niet zint, dan gaat zijn mond open. Om ons een salvo aan geluiden te laten horen. Van schreeuwen tot een zeer fijne piep toon. Als Finn iets niet lukt, dan vliegt het vaak door de lucht. Als Finn ergens geen zin in heeft, dan gaat hij op de grond liggen huilen. Soms wilt hij mama “terroriseren” en dan komt hij aan me been hangen.

“Ja hoor, daar ligt onze minidraak weer te gillen!”

Maar waarom doet mijn lieve kleine dreumes dit dan? Nou Finn is zijn eigen ik, zijn eigen innerlijk aan het ontdekken. En dat andere dit ook hebben, Of een stukje frustratie. Omdat hij meer wilt dan dat hij zou kunnen. Graag al meer duidelijk willen maken aan mama, maar dit gaat nog niet. Onthoudt dat hij alles nog moet leren hoor ik dan, en hij nog niet snapt dat dit gedrag nergens toe lijdt. Ook wordt Finn zich meer bewust van zijn omgeving en begint door te krijgen dat die omgeving te “bespelen” is.
Iedereen heeft aandacht voor mij als ik huil/schreeuw/gil/gooi/sla enz. Ook begint Finn in te zien dat dit gedrag hem iets op levert, ten eerste natuurlijk aandacht maar vaak ook andere beloningen. Want ja als hij jengelend aan mijn been hangt, til ik hem toch weer op. Of ik geef hem iets te eten, of nodig hem uit om samen te spelen. Zo beloon ik natuurlijk zijn gedrag.

Herken je dit? Heb je ook zo’n kleine mini draak? Ik heb een paar kleine tips!

  • Probeer tot 10 te tellen. ( soms tot 100)
  • Rustig blijven en jezelf bedenken dat je dreumes alles aan het ontdekken is.
  • Negeren, alles wat je aandacht geeft groeit.
  • Afleiden, probeer je dreumes uit de situatie te halen. Denk aan liedjes zingen, speelgoed,wandelen ect.
  • Consequent blijven, Nee is nee. Want alles is een leuk spelletje voor je dreumes.
  • Blijf bij je eigen gevoel. Mocht het krijsen echt over gaan in huilen, dan voel jij als mama echt wel aan wat voor een huiltje het is. En doe vooral waar jij je goed bij voelt!

Helaas verlies ook ik wel eens mijn geduld, want het bloed haalt hij onder me nagels vandaan op dat moment. Ik probeer hem dan maar te negeren, en als hij echt iets doet wat niet mag, Dan corrigeer ik hem, en probeer ik duidelijk aan te geven wat hij fout doet. Ik moet wel echt mezelf toespreken dat dit fase is, en hij aan het ontdekken is. En soms laat ik het ook maar gewoon gebeuren. Als hij weer zand eet uit de zandbak, of als de tuitbeker weer door de kamer vliegt. Het kost wel veel energie, en ook bij Finn. Want die is vaker nog gefrustreerder dan dat ik ben. En als hij dan weer een keer de hond slaat, of zijn broer. Dan zet ik hem even in de tripp trapp stoel, met de gedachte “koel maar even af”. Soort van straf plek, en even tot rust komen.

Herkennen jullie dit gedrag? wat doen jullie dan?

 2,469 total views,  2 views today

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *