Thijme

En toen?

Wie mij al vanaf het begin volgt, heeft veel kunnen lezen over Thijme. Onze verdenkingen van Autisme, en onze reis naar die bevestiging/zoektocht. Dat Thijme bepaalde “trekjes” dat valt niet te ontkennen. Sinds hij op de basisschool zit, worden veel van deze trekjes duidelijker en zichtbaarder. Maar ook voor ons, worden dingen zwaarder en moeilijker. 

Wij zien hem dagelijks worstelen met zich zelf, en zoeken naar antwoorden. Want ja, Thijme vraagt 24/7 aandacht. Soms in het goede en soms in het slechte van het woord. Thijme is voor ons erg aanwezig en kan zich naar ons vaak duidelijk maken. Maar zodra hij in een nieuwe situatie komt, klapt hij dicht. Zoekt hij naar de juiste woorden, en blijft het een gevecht met zich zelf. Zodra Thijme zich veilig voelt, dan komt hij los. Maar een echt gesprek met hem voeren is vaak nog erg lastig. Hij kan soms geen antwoorden geven op vragen, of negeert je gewoon volledig. Ook als hij ergens van schrikt of bang word van iets, dan schiet hij in zijn schulpje. En kan hij heel moeilijk verwoorden wat er nou precies is. Is dit nou een autistisch trekje? of hoort hij bij de kleuterfase? Dat is heel moeilijk te weerleggen, want het komt bij beide voor.

De laatste tijd merken we dat Thijme ook niet graag met andere kinderen speelt. In de klas vind hij het allemaal prima, want dit is een veilig plek voor hem. Maar als kinderen thuis met hem willen spelen, word hij bang en wilt hij dit niet. Mijn mama hart breekt dan , want hoe fijn is het om vriendjes en vriendinnetjes te hebben. Echte diepgaande vriendschappen zullen nog wel niet opgebouwd worden op deze leeftijd. Maar het veilige en fijne gevoel zal zeker ontwikkeld worden. Thijme speelt het liefst thuis met mij of Pieter of met Finn. Kinderen van vrienden en familie, daar heeft hij dan minder moeite mee. Misschien omdat hij daarmee is opgegroeid? Wie zal het zeggen.

Nu had ik vorige week een evaluatie gesprek met onze thuis begeleidster en kinderpsycholoog, bij stichting Karakter. Hoe en wat nu verder met Thijme? We hebben onze doelen besproken, en gekeken waar we nog hulpvragen bij hadden. Zo als ” hoe kunnen we thijme het best straffen? ” en ¨ Hoe kunnen proberen om toch binnen te komen bij hem, als we hem iets proberen uit te leggen?” en ” Hoe stimuleren we het samenspel?” Dit word ook nog na gevraagd op school, om te kijken hoe het daar gaat. En hoe hun dit stimuleren. Het werken aan de driftbuien hebben we aardig onder controle. Hoe we daar mee om gaan kun je hier nog eens rustig terug lezen. Samen met elkaar hebben we besloten dat we nog een aantal thuis bezoeken in plannen, zodat we hier nog verder mee aan de slag kunnen.

Ook hebben we een vraag gesteld voor eventueel dagbesteding voor Thijme. Met een aardig schuld gevoel en vele tranen, denken we dat dit heel goed is voor hem. Maar hij voelt zo alsof we hem niet aan kunnen, en hij weg moet. Nou hoor ik je denken, hoezo naar een BSO kan toch ook? Nee, we willen professionele begeleiding. Die weten hoe ze met Thijme om moeten gaan, en weten te reageren op zijn buien. Wilt absoluut niet zeggen dat de pedagogische medewerkers dat niet kunnen! Maar hij zit op speciaal onderwijs met kleine klassen, en de juiste ondersteuning. En de BSO is vaak ook erg druk, en net vaak niet de juiste aandacht. We zouden zo graag willen dat Thijme weerbaarder word, en met andere kindjes leert spelen. De drempel voor hem lager word, en hij zich ook ergens anders veilig kan voelen. Met alle liefde van deze hele wereld, willen wij het beste voor Thijme. En alles gaat in belang van Thijme, alles word grondig bekeken en besproken.

En toen zei onze begeleidster, maar hoe fijn zou dit voor jullie zijn? Hoezo voor ons? Alles is in belang voor Thijme! Ja, maar hoe fijn zou het zijn een dag/middag rust en tijd voor Finn. Weer een keer spontaan iets gaan doen of er op uit gaan? Zo die kwam binnen! Want zo hadden wij dit nog helemaal niet bekeken! Want ja, ook bij ons hakt het er soms heel goed in! En ben je gewoon een keer moe en uitgeput! Mijn lontje is soms heel mini, en kan ik hem soms ook echt even niet hebben. Maar dan kijk ik naar dat koppie, en dan denk ik. Lieve schat, je doet het ook niet expres! Voelt het goed om voor jou opzoek te gaan naar een veilig speelplek?

We praten er samen veel over, en ook met de mensen die naast ons staan. Ergens doet het pijn, en ergens ben ik blij dat er keuzes zijn. Ik ben het gaan zien als een verrijking voor Thijme en hulp bij zijn ontwikkeling. En we zetten onze eigen gevoelens maar opzij, want met alle liefde van de wereld! Doen wij het allemaal in belang van onze kleine dappere vent!

 3,355 total views,  2 views today

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *