Thijme

En toen was daar een Diagnose!

Voor wie ons al een tijdje volgt, weet dat wij druk waren/zijn bij Karakter. Dit vanwege de hulpvraag voor Thijme. Onze weg naar dit, kun je allemaal nog een rustig hier terug lezen. Vorig jaar november/december zijn er bij Thijme nieuwe testen gedaan, om mogelijk een diagnose te stellen. En daar hebben wij eindelijk de resultaten van, er is een diagnose. 

 

Het duurde even voordat ik deze blog schreef, het moest allemaal toch even bezinken. En we zijn gelijk gestart met een nieuw intensief traject. Waar we even al onze focus op hebben zitten, ook moesten we even wachten op de definitieve verslagen.

Thijme is een vriendelijke,vrolijke kleuter. Die wel jonger oogt dan dat zijn leeftijd zegt. Dit was voor ons al erg duidelijk, en zeker zichtbaar. Er zijn nog meer puntjes waar wij ons zorgen om maakten, en gelukkig zijn al deze puntjes gezien en gehoord.

Begin van het nieuwe jaar kwam het evaluatie gesprek, om alle bevindingen van de Psychiater en onze gezinshulp te bespreken. Hier kwamen de verlossende antwoorden, en een duidelijk beeld van Thijme naar voren. Op basis van al hun bevindingen, zijn er genoeg aanwijzingen om het Autisme Spectrum te diagnosticeren, waarbij ook zichtbaar ADHD- kenmerken. Bam daar is hij dan! De diagnose. Hoewel we er al er lang mee bezig waren, en het zeker in ons achterhoofd zat, dat Thijme autistisch is. Is het zwart op wit, en uitgesproken, best even een binnenkomer.

Het maakt het allemaal ineens zo definitief, en duidelijk. Ja, en valt een last van je schouder af, en eindelijk kun je zeggen ” Zie je nou wel!”
Maar ergens voelt het ook verdrietig, want hij heeft de stempel autisme/ADHD . Ons kind is anders dan anderen, ons kind heeft een gebruiksaanwijzing. Vooral het ADHD is erg nieuw, want we gingen altijd alleen maar uit van de ASS stempel. Nu ik me zo een beetje probeer te verdiepen in de ADHD, herken ik zeker dingen van Thijme. Ik moet hier nog wel goed in verder verdiepen, en gelukkig komt er veel hulp vanuit Karakter. Het verdrietige gevoel, hebben we samen ook goed besproken en laten bezinken. Thijme is Thijme, en zal altijd gewoon Thijme blijven. Voor ons verandert er verder niks, hij blijft onze grote jongen. Met of zonder autisme en ADHD.

Nu zijn we gestart met een PRT-traject, Pivotal Response Treatment. Oftewel het gericht oefenen op kernwaardigheden, zoals motivatie om contact te maken, en initiatief nemen. Thijme maakt namelijk nooit oogcontact, en uit zichzelf spelen met andere zal hij ook niet snel doen. De gedachte is dat wanneer in de behandelingen, kernvaardigheden worden gestimuleerd, andere vaardigheden, zoals beter oogcontact maken. Of gezamenlijk plezier maken, zich vanzelf zullen mee ontwikkelen. Nu zijn we net gestart met dit traject, en valt hier nog niet heel veel over te vertellen. Alleen dat het zeer intensief is, niet alleen voor Thijme maar zeker ook voor ons. Als het traject straks klaar is, zal ik proberen daar een goede blog over te schrijven.

Voor nu gaan we door met alles, en is het soms best moeilijk en zwaar. Gelukkig steunen Pieter en ik elkaar, en zitten we duidelijk op een lijn. Dit is heel erg fijn, en zorgt ook dat je echt als team werkt. Wat zeker ook nodig is, want Thijme heeft zeker die behoefte. Aan een duidelijke rechte lijn, ook thuis. Er zullen altijd onverwachte gebeurtenissen zijn, die ook wij niet voor hem kunnen voorspellen. We zullen alles blijven doen, om het voor Thijme leuker te maken, en proberen hem te begrijpen. Want even een Ritalin erin en door, zo werkt dat tegenwoordig niet meer. En moet je dat willen? Alles oplossen met een pilletje? Nee, we proberen het eerst zo wel!

 

 

 2,440 total views,  1 views today

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

2 Comments

  1. Heftig lijkt me zeg, maar ergens ook wel prettig dat er een diagnose is.

  2. […] Hoi, leuk dat je meeleest met een nieuw weekverhaal! De kinderen waren gelukkig weer opgeknapt, en gingen weer lekker naar school. Ook mochten we weer naar karakter, en kregen we eindelijk de eindverslagen. Waarvan? Dat lees je hier!  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *