Thijme

Thijme en mogelijk Autisme

Wat is Autisme?

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Met autisme word je geboren, en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Het wordt niet veroorzaakt door de opvoeding.

 

Als je Autisme intoets op google, vind je vele antwoorden. Het Autisme Spectrum Stoornis waar we aan denken bij Thijme, is heel breed en kent vele gezichten.  Informatieverwerkingsstoornis, mensen zonder Autisme kunnen alles wat makkelijker filteren dan mensen met Autisme. Deze prikkels zorgen ervoor dat ze uit balans raken en dingen niet meer kunnen overzien. Thijme vind bijvoorbeeld de kermis niet zo prettig. Omdat er heel veel geluiden en lampjes zijn, teveel prikkels. Hij raakt hiervan overprikkeld, waardoor hij na mate wij thuis zijn last krijgt van driftbuien omdat zoals hij zegt zijn hoofdje vol zit.

Sommige kinderen met ASS zoeken veel contact met anderen, maar op een wat vreemde manier. Andere kinderen zoeken juist helemaal geen contact. Sommige kinderen kunnen je niet aankijken.  Thijme kan erg moeilijk contact maken doormiddel van aankijken. Als wij hem straffen, kijkt hij weg of doet hij zijn ogen dicht. Ook op school kan Thijme soms moeilijk contact maken, omdat het dan niet gaat zoals hij wilt. Maar ook kan hij moeilijk inschatten wanneer hij welk contact moet maken. Hij kan zo ineens midden in een kringgesprek, opstaan om de juffrouw te knuffelen. Super lief, maar niet handig.

Ook houden de meesten kinderen met Autisme van structuur, duidelijkheid. Hoe ziet de dag eruit, en wat gaan we allemaal doen. Hoe en wanneer, en doe iets niet op een andere volgorde want dan word Thijme boos. Wij gebruiken sinds kort een planbord en een activiteiten lijn. Hierdoor kan Thijme zien wat we doen allemaal op een dag. Alles moeten we duidelijk benoemen en aangeven. Omdat besef van tijd soms moeilijk is, werken wij met de grote wijzer van de klok. Als hij daar op staat mag je dit, of gaan we dat doen.  Ook vraagt Thijme vaak de zelfde vraag op een dag. Wat eten we? Wat gaan we doen? Thijme zoekt veel naar bevestiging. Wel is in sommige gevallen moeilijk in te schatten of het inderdaad Autisme is, of dat het gewoon bij de leeftijdsfase hoort. En zo heeft Thijme nog meer kleine “trekjes”.

Nu is er bij Thijme nog geen Diagnose gesteld, en is het bij elk kind anders. Dit artikel is puur gebaseerd op hoe Thijme zich ontwikkeld. Wij krijgen nu wekelijks hulp van de IPG ( Intensief Psychiatrisch Gezinsbehandeling) begeleiding. Hierdoor krijgen we veel tips en mogelijkheid tot praten. Hoe we Thijme het beste kunnen benaderen. Je moet als ouders heel wat veranderingen maken. Spontane dingen kunnen bijna niet meer. Alles moet van te voore gepland worden. Het is fijn om met iemand te praten die er meer van weet. En ook niet je “opvoeding” veroordeeld, je moet gewoon goed kijken naar de behoeftes van Thijme. en toch is er soms nog wat onbegrip of mensen die het niet zien. Want bij kinderen met Autisme zie je niks aan de buitenkant. Terwijl er van binnen heel veel speelt.

 

Wil je meer informatie over Autisme? Kijk dan eens op http://www.autisme.nl/

 

JustaMama

Ik ben Inge, ♡

Leuk dat je een kijkje komt nemen.

Ik neem je mee in onze wereld. Het leven met 3 opgroeiende jongens.
En alles wat erbij komt kijken. Veel lees plezier.

Heb je vragen,tips,opmerkingen of wil je om een andere reden met mij in contact komen?
Mail dan naar Info@justamama.nl
Veel liefs Inge

You may also like...

4 Comments

 1. Mooi geschreven Inge mensen oordelen gauw en hebben vaak geen idee wat er allemaal speelt bij jullie maar zeker ook bij Thijme.xxx

 2. Lieve Inge
  Heel interessant om dit te lezen
  Hopelijk krijgen jullie snel een bevestiging wat er nu wel degelijk aan de hand is met Thijme
  Jullie komen er vast en zeker wel met de juiste hulp
  Dikke knuffel voor Thijme 😘

 3. I just could not go away your website prior to suggesting that I actually enjoyed the usual information a person provide to your guests? Is going to be again ceaselessly in order to check up on new posts.
  Rexuiz FPS game

 4. […] Karakter. Dit vanwege de hulpvraag voor Thijme. Onze weg naar dit, kun je allemaal nog een rustig hier terug lezen. Vorig jaar november/december zijn er bij Thijme nieuwe testen gedaan, om mogelijk een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *